BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

yanalee :)

yanalee :)

17 July 2010

rotipaukaya&gebu.




salam kawan2,,

smpena balek rumah weekend ni, my family n i went 2wakaf che yeh
at saturday, around 10:00- 10:30pm we bertolak..
sampai dlm 11;30pm..

we beli barang xbnyk sgt..
ade la sket2..
(kak, beli kain kak, muroh2,hargo buleh tawar lg)~itu la ayt yg paling fames kat stu..;)

masa kami bertolak balek, kami singgah kedai mkn jap..


makan
mkan
dan
makan

kami sampai rumah dlm pkul4am.
tp xpasti sbb saya ngantok n mls nak tngok jam..

keesokan harinya, saya bngun around 8am.
wow, , ,unbeliv it;)

hehehehe,,
suhaila yg kezutkan..
bila keboringan menjelma, mula la tubuh merasa ingin ke dapur,
dgn spantas kilat, tubuhku menuju ke sudut meja mkn..
sedih, xde mknn yg boleyh dmakan..

tb2, ternmpak 1pek mauripan..
rotipaurotipaurotipau..
tnpa berpikir pnjang..
saya mndi n lagi skali masuk ke dapur, dgn berkeinginan nak makn pau..

cari tepung gandum, jumpa but sket..
tp xpe..
buat jgk..
nak makan punya pasal..

tp, cari serbuk penaik xjumpa..

tawakal jela..

jadi pun terima,
xmnjadi pun terima..

BAHAN2:
( tp xtau nk sukat,main bubuh je)

tepung gandum
mauripau scukupnya
gula sket
garam sket
serbuk penaik(kalau ade)
ovelate
soda bikarbonat
minyak masak(sbb xde minyak sapi)
air suam

CARA2:

bhn no1: air suam,mauripan,gula dikacau sbati.
bhn no2: tepung, serbuk penaik,garam,soda

campur bhn 1 n 2..
uli n terus uli,,
masukkan minyak scukupnya..
last, masukkan ovelate.
uli sebati hingga doh xmelekat kat tngn..

biarkan slama 30mnit, hingga doh kembang.

pnskan pengukus..

then buat bentuk n masuk kan kaya..nyum3..
jgn lupa alaskan pau dgn plastik o kertas sgi empat(kecik je)

ms untuk kukus,,

kukus slama 20minit..

masak n makan..


hasilnya:
















smentara menunggu masak, teman suhaila mkn durian...


cubalaaa...

0 comments: